Depresia, boala secolului 21

depresia - cauze și simptome

Depresia este cu adevărat una dintre bolile care afectează de la an la tot mai multe persoane, de la adolescenți și tineri, până la persoane vârstnice. Din păcate, depresia nu are „criterii de selecție”, fiind un real pericol pentru oricine.

Prin depresie se înțelege o tulburare afectivă care se manifestă în principal prin schimbarea semnificativă a dispoziției unei persoane în sens negativ. În funcție de tipul de depresie și de cum evoluează această tulburare, poate avea efecte mai mari sau mai mici asupra vieții de zi cu zi. Depresia este asociată cu starea de tristețe, oboseală fizică și tendința de izolare socială.

Este o afecțiune care adesea nu este diagnosticată la timp, tocmai pentru că simptomele care avertizează instalarea depresiei sunt fie ignorate, fie sunt puse pe seama altor probleme. Efectele depresiei nu trebuie minimalizate. În 2 din 3 cazuri de sinucideri se constată existența unor tulburări depresive. Femeile sunt mai predispuse la depresie decât bărbații, însă aproximativ 20% din populația adultă trece cel puțin o dată printr-un episod depresiv pe parcursul vieții, iar mai mult de jumătate din aceștia  au recăderi.

Când se manifestă depresia?

Cele mai multe persoane care suferă de depresie se încadrează în categoriile de vârstă 20-30 de ani și 50-60 de ani. Acest lucru se datorează faptului că în aceste perioade din viață au loc cele mai mari schimbări. Tinerii sunt nevoiți să se descurce pe cont propriu, să aibă responsabilități, iar vârstnicii se află la perioada la care ies din câmpul muncii și trebuie să se adapteze la un nou stil de viață. Cu toate acestea, cazurile de depresie în rândul copiilor și adolescenților sunt tot mai frecvente în ultimii ani, din cauza diferiților factori: mediul familial care nu este stabil, interacțiunile sociale de la școală care uneori pot fi negative (ca de exemplu fenomenul de „bullying” – hărțuirea între colegi sau tineri de aceeași vârstă).

Totuși, de ce pentru anumite persoane etapele pe care le parcurgem cu toții în viață sunt mai problematice decât pentru altele? Răspunsul la această întrebare nu este unul simplu, deoarece sunt mai multi factori care influențează apariția și evoluția depresiei.

Principalii factori care declanșează apariția depresiei

Factorii cu un rol major în apariția depresiei sunt diverși și adesea dificil de identificat. Poate fi vorba despre tendința de a reprezenta în mod negativ realitatea (un pesimism dus la extrem), factori de stres în urma unor experiențe traumatizante, lipsa sprijinului afectiv (familie, prieteni) etc.

În ceea ce privește factorii care determină apariția depresiei, putem vorbi despre depresia endogenă și depresia exogenă. Depresia endogenă se caracterizează prin lipsa unor factori exteriori care o pot declanșa. Practic, este vorba despre stările depresive pe care nu le putem explica. De exemplu, depresia este influențată și de factorul genetic, adică anumite gene sunt transmise de la o generație la alta, care se activează în anumite situații care țin de starea psihică a fiecărui individ.

Depresia exogenă este cauzată de intervenția anumitor factori externi, ca de exemplu moartea unei persoane dragi, pierderea locului de muncă, eșecurile în plan social, personal sau profesional, problemele cauzate de boli grave etc. Toate aceste evenimente sunt factori de stres, care consumă energia organismului, astfel încât acesta nu mai poate gestiona eficient situația. Mobilizarea scăzută sau incapacitatea de mobilizare poate conduce la debutul depresiei, în special dacă persoana afectată are convingerea că nu are resursele necesare să gestioneze situația respectivă.

Pe de altă parte, evenimentele negative, stresante sau traumatizante nu sunt întotdeauna factorii care declanșează depresia, ci doar facilitează identificarea semnelor depresiei deja existente. În unele cazuri, depresia există deja, însă toate semnalele au fost ignorate, în special în cazul indivizilor care au o percepție negativă despre propria persoană, care au aștepări foarte scăzute de la ei înșiși și care pornesc adesea de la premiza că nu sunt în stare să facă un anumit lucru sau că nu are rost să încerce ceva pentru că proiectul respectiv este oricum sortit eșecului.

Simptomele depresiei

Este important de reținut că nu orice stare de tristețe trebuie identificată cu depresia. Tristețea este o emoție pe care o simțim cu toții, în special atunci când este justificată de prezența unui eveniment care ne afectează, traumatizant. Cu toate acestea, la fel important este ca depresia să fie identificată la timp, deoarece poate avea numeroase efecte negative, cel mai grav fiind dezvoltarea tendințelor suicidale.

Pentru a diagnostica depresia, este necesară alcătuirea unui tablou clinic, compus din mai multe simptome, care sunt analizate în funcție de durata și intensitatea acestora. Adesea, simptomele depresiei sunt atribuite altor cauze: probleme de sănătate, suprasolicitare la locul de muncă, lipsa timpului pentru hobby-uri. Printre cele mai frecvente simptome ale depresiei se numără:

Modificarea dispoziției – trecerile bruște de la stări depresive (caracterizate prin tristețe, resemnare, descurajare, indispoziție) la stări de exuberanță (euforie, exaltare, iritabilitate).

Modificarea comportamentului social – persoanele depresive au tendința să se retragă, să se izoleze, să nu se implice în activitățile de grup sau în activitățile unde participă mai multe persoane.

Scăderea interesului  pentru activități care înainte aduceau plăcere, așa cum sunt hobby-urile, petrecerea timpului cu familia și cu prietenii.

Scăderea libidoului sau dimpotrivă, implicarea în relații sexuale „la întâmplare”.

Modificarea greutății corporale – adesea se poate observa o creștere sau o scădere semnificativă în greutate, chiar dacă regimul alimentar este același și nu există alte afecțiuni care să motiveze aceste schimbări de greutate.

Reducerea calității somnului – stări de insomnie, sau dimpotrivă, de hipersomnie.

Dificultăți de concentrare și tulburări de memorie.

Lipsa de energie, apatia.

Apariția sentimentului de devalorizare sau de culpabilitate – persoanele depresive se consideră vinovate pentru toate evenimentele neplăcute care li se întâmplă.

Sentimentul de grandoare sau de stimă de sine exagerată – la polul opus se află persoanele care au tendința să îi acuze mereu pe cei din jur pentru toate lucrurile neplăcute sau situațiile în care se află.

Tendințe suicidale – acesta poate fi considerat cel mai periculos simptom, atunci când persoanele afectate văd moartea ca o evadare, ca un mod de a pune capăt problemelor sau ca o pedeapsă pentru cei din jur care nu le înțeleg situația.

De asemenea, toate persoanele care suferă de depresie nu reușesc să se îndepărteze de evenimentele sau de situațiile care le afectează în mod clar. De exemplu, își dau seama că nu sunt mulțumite la locul de muncă, dar nici nu caută altul, sau nu sunt mulțumite de relația de cuplu, dar nici nu vor să rezolve problemele cu partenerul sau să încheie relația.

Prin urmare, depresia nu este un diagnostic care poate fi stabilit cu ușurință, însă în momentul în care există unul sau mai multe din simptomele caracteristice acestei afecțiuni, acestea nu trebuie neglijate. Ca în orice altă situație, prevenția este la fel de importantă ca și procesul de tratare al depresiei.

2017-10-24T11:51:16+00:00
Sună Acum