Tulburare bipolara

Tulburarea afectiva bipolara, cunoscuta in trecut si ca psihoza maniaco-depresiva sau psihoza periodica , reprezinta o tulburare mintala ce consta in modificarea anormala si de lunga durataa dispozitiei afective , energiei si abilitatii de functionare a unei persoane .
Astfel apare succesiunea de episoade depresive cu episoade maniacale. Spre deosebire de variatiile de zi de zi ale stari afective ale unei persoane normale de a lungul vietii , simptomele acestei boli sunt mult mai severe .
Simptome si manifestari : boala maniaco-depresiva se caracterizeaza printr-o alternanta de stari depresive si de exaltare . Aceste „ urcusuri si coborasuri” – sunt perfect identificabile , intre fiecare dintre ele, bolnavul isi regaseste comportamentul normal .
Numita in trecut psihoza maniaco-depresiva , aceasta boala debuteaza cel mai adesea intre 25 si 45 de ani . ( ea poate mai rar sa inceapa inaintea varstei de 20 de ani sau dupa varsta de 50 de ani ).
Tulburarea bipolara este de doua feluri :
1. tulburarea de tip 1 – este atunci cand subiectul se afla in stare maniacala .
2. tulburarea de tip 2 – este atunci cand subiectul se afla in stare depresiva .
Depresia maniacala este frecventa afectand 5% din populatie in forma sa unipolara ( femeile sunt cele mai vizate ) si 1% in forma bipolara (in acest caz barbatii sunt la fel de predispusi ca si femeile ).
Simptomele bolii – se caracterizeaza prin repetarea acceselor de depresie care au o forma –clasica- sau de exaltare patologica ( accese maniacale) . In limbajul curent cuvantul „ maniac „ este utilizat pentu a desemna o persoana ordonata , scrupuloasa si dependenta de obijnuinte marunte chiar putin ridicole.
Un anumit numar de semne fizice sunt deasementea prezente :
-diminuarea duratei somnului
– pierderea apetitului antrenand o pierdere in greutate
– oboseala
Ca si in cazul depresiei, un acces maniacal netratat poate evolua spontan catre vindecare la capatul mai multor luni . Consecintele familiare , profesionale si sociale ale acestui tip de criza sunt unele care impun un tratament rapid .

2017-10-13T11:00:06+00:00
Sună Acum